paardrijden bij Stal Fonck

Paardrijden bij Stal Fonck


VLP Verzekering

Stal Fonck is aangesloten bij VLP (Vlaamse Liga Paardensport).

Stal Fonck is niet verantwoordelijk voor ongevallen, noch voor het afsluiten van de verzekering.

Een club die aangesloten is bij VLP kan voor haar leden een verzekering afsluiten voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid.
De polissen kan u via de volgende link naderbij bekijken: http://www.vlp.be/Verzekeringen/Vz-Polissen/

De verzekering is 1 kalenderjaar geldig: van 1/01 tem 31/12.

Hoe de VLP verzekering afsluiten/verlengen?

Via het tabblad VLP op onze website http://stalfonck.be/vlp

Welke kledij moet mijn kind dragen?

Vooraleer uw kind kan beginnen met paardrijden, is het, zoals bij andere sporten, noodzakelijk om een goede en veilige outfit te voorzien.Tijdens de eerste lessen volstaat een lange, nauw aansluitende broek (best zonder naden aan de binnenkant van de knieën) en laarzen.

Een ruiterhelm, met driepuntssluiting, van de club Stal Fonck of een goed aansluitende fietshelm zijn zeker een must!

Wanneer uw kind echter vastberaden is om te blijven rijden, is een eigen basisuitrusting geen overbodige luxe. Deze basiskledij bestaat uit een ruiterhelm (met driepuntssluiting), een rijbroek en rijlaarzen (of chaps en rijschoenen). Daarnaast kunt u eventueel ook nog rijhandschoenen kopen om

de handen tegen schuren te beschermen.

 

Mijn kind rijdt paard … wat moet ik nu doen?

Wanneer uw kind voor het eerst kennis maakt met de paardensport speelt u als ouder een belangrijke rol. Begeleid uw kind, voor en na de eerste lessen, zoveel u kunt. Dit creëert niet alleen een goede band tussen u en uw kind, het zal bovendien het vertrouwen tussen uw kind en de paarden ten goede komen. Het is ook van belang dat u het goede voorbeeld geeft. Op die manier geeft u uw kind vertrouwen en toont u aan dat er niets is om ‘bang’ van te zijn.

 

Een kind dat leert paardrijden, moet er in de eerste plaats plezier aan beleven!

Een nieuwe sport beoefenen is vaak niet zo makkelijk als het lijkt. Daarom is het voor uw kind leuk om te weten dat zijn ouders hem of haar steunen. In het begin wordt het kind met allerlei nieuwe zaken geconfronteerd. Dit kan gepaard gaan met een aantal nieuwe uitdagingen of ‘ups and downs’. Het kan weken aan een stuk goed gaan, waarbij uw kind bij wijze van spreken de tijd van zijn of haar leven beleeft. Een onverwachte situatie in de les, kan het vertrouwen van uw kind wel een stuk verlagen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan een val van het paard. Als ouder blijft u uw kind best motiveren en steunen, ook als het even wat minder goed gaat. Onthou dat leren paardrijden gekenmerkt wordt door vallen en opstaan.

Voorzichtigheid bij het benaderen en rijden met een ongekend paard of pony is steeds noodzakelijk.

Geef uw kind de nodige tijd om door te groeien naar een hoger niveau. Stimuleer wat hij of zij reeds kan en steun hem of haar in de aspecten waar er nog aan gewerkt moet worden. Met uw geduld en met toewijding van de lesgever, zal hij of zij de beste progressie boeken!

 

Wij geven bij het begin van de lessen voldoende uitleg aan de kinderen én ouders over wat ze precies moeten doen. Gelieve hier voldoende aandacht aan te geven en de instructies nauwgezet op te volgen.

 

Hieronder volgen nog een aantal richtlijnen, die u als ouder kan toepassen wanneer u uw kind naar de club begeleidt.

Voor de les vragen wij om enige tijd voor de aanvang van de les aanwezig te zijn. Op die manier kan uw kind zijn paard of pony voor de les klaarmaken.

Ga als ouder uw kind, voor de les, aanmelden in de cafetaria of bij de lesgever.

Meestal is er iemand aanwezig in de stallen, heeft u vragen over je paard of het materiaal aarzel niet om hulp te vragen aan derden. Als ouder kunt u uw kind meehelpen in de stallen en een oogje in het zeil houden. Zo spreekt het voor zich dat een 6-jarig kind niet alleen in de stallen kan vertoeven. Bespreek in de eerste les met de lesgever of clubverantwoordelijke wat er van jou verwacht

wordt voor en na de lessen.

 

Bij ons in de club dragen wij netheid en respect voor de paarden en het materiaal hoog in het vaandel!

Gelieve altijd de paarden goed te verzorgen, zowel voor als na de lessen. Het materiaal altijd opbergen op de daarvoor voorziene plaats. Berg ook al eens het materiaal op van iemand anders als diegenen dit niet hebben gedaan!

 

Tijdens de les - Als ouder bevindt u zich best aan de zijlijn buiten de piste of eventueel in de cafetaria. Het is niet toegestaan om tijdens de les in de piste aanwezig te zijn, tenzij de lesgever hier uitdrukkelijk om vraagt! Vermijd ook om uw kind instructies te geven vanaf de zijlijn. De les wordt geleid door een ervaren lesgever en het is voor een kind moeilijk om de aandacht te richten op

verschillende actoren. De lesgever kent ook het karakter van de paarden en weet wat hij van uw kind kan vragen op een bepaald paard of pony.

 

Brevetten

Stal Fonck biedt aan al haar ruiters de mogelijkheid aan om een brevet te behalen.

Vanaf 11 jaar kan deelnemen aan het A-brevet. Wie een A-brevet wil behalen moet op een zelfstandige manier zijn paard kunnen laten stappen, draven en galopperen in verschillende hoefslagfiguren. Bovendien dient men 3 opeenvolgende spongen, van maximum 70 centimeter, te kunnen nemen. Ook de nodige kennis over op- en afzadelen, de verzorging van paard en materiaal

en verkeerskennis is vereist. Wie slaagt voor het A-brevet heeft bewezen dat hij controle heeft over zijn paard of pony.

De volgende stap is het B-brevet. Dit brevet kan afgelegd worden vanaf 12-jarige leeftijd. Het B-brevet is weggelegd voor ruiters die al enkele jaren ervaring hebben met paardrijden en graag de stap wensen te zetten naar het wedstrijdcircuit. Voor dit brevet moet uw kind een volledige dressuurproef zelfstandig kunnen rijden en 5 opeenvolgende hindernissen, met een maximale hoogte van 80 centimeter, kunnen springen. Kennis van het wedstrijdreglement en ziekteleer bij paarden vervolledigen deze opleiding. Wie over het B-brevet beschikt, kan deelnemen aan officiële wedstrijden.

 

Bij Stal Fonck zullen er ruiterbrevetten georganiseerd worden tijdens de paasvakantie en de zomervakantie. De kinderen kunnen bij ons deelnemen aan een kamp om zich hierop voor te bereiden.

 

Heeft u hierover vragen, bespreek die gerust met de lesgever van uw kind. Hij of zij zal de  vaardigheden van uw kind het beste kunnen inschatten en u een realistisch beeld kunnen geven van de slaagkansen van een brevetafname.


Mocht er een zich een probleem voordoen of er is een onenigheid, praat erover met de clubverantwoordelijke of de lesgever! http://stalfonck.be/aanspreekpunt-integriteit

Wij staan u graag te woord indien u nog vragen heeft of als u meer informatie wenst over onze Club